KARPATERNA

Karpaterna är Europas näst största bergskedja som är 1450 km lång och bredden varierar mellan 12 och 500 km. Den sträcker sig över Tjeckien, Polen, Slovakien och kallas därför Tatra. Den fortsätter genom Transylvanien i Rumänien ända till Serbien. Bergskedjan rör också lite vid Ukraina och Ungern. Karpaterna täcker en yta om ca 200 000 km² och är efter Alperna Europas största bergskedja.De delas ofta upp i Västkarpaterna, Sydkarpaterna och Östkarpaterna.

Rumänien har 32 skidanläggningar som ligger vid Karpaternas berg. Brasov är den skidanläggning som är mest utbyggd. Backarna är preparerade och påminner om skidbackarna i Alperna. Den brantaste backen på området prepareras bara inför tävlingar.

Liftkorten är 35% billigare än vad de är i andra EU-länder.

I bergen ligger också naturreservat, nationalparker, naturliga källor och Draculas slott. Den högsta toppen ligger benägen i Slovakien och heter Gerlachovský Štít och ligger 2 655 meter över havet.

Hälften av Europas alla rovdjur lever i Rumänien och vid Karpaterna finns det gott om björn, varg och lodjur. Karpaternas rovdjurspopulation är 10-20 gånger större än vad de är i Alperna. Det lever många utrotningshotade arter som försöker etablera sin existens i bergen, som är deras fristad.

Karpaterna är aldrig snötäckta året om och det finns inga glaciärer, bergen omges av slättland åt alla håll.

Floden Donau skiljer Karpaterna från Alperna, de två bergskedjorna möts bara vid en plats, och det är vid Devinporten nära Bratislava i Slovakien.

Vid Brașov ligger Piatra Craiuluibergen som har en vacker nationalpark.

Rumänien har gott om kyrkor, slott och borgar. Staden Brasov är en gammal stad med ca 300 000 invånare. Där ligger slottet Bran som är känt som Greve Draculas slott. Det ligger ungefär 25 km från skidområdet.

Genom tiderna har Karpaterna fungerat som en gräns mellan olika folk och riken. Under första världskriget utkämpades det tuffa strider mellan Österrike-Ungern och Ryssland, framförallt under vintern och våren 1915.

Karpaternas högsta topp ligger i Bulgarien och är 2925 meter över havet.

Karpaternas vackra landskap är fantastiskt med kristallklara sjöar, kalkstensformationer och små oupptäckta byar. Många små byar odlar fortfarande på traditionellt sätt och lagar utomordentligt god mat. Det känns som att åka tillbaks minst 50 år i tiden och se den orörda naturen när den är som bäst.

Lacu Roşu är RUmäniens största bergsjö. Den bildades efter en stor jordbävning 1837. Klipporna speglar sig i det djupgröna vattnet i sjön.

Bicas Gorges nationalpark har härliga vattenfall och vackra grottor att utforska. Det ligger en fin droppstensgrotta där som heter Sugau grottan.

Det går att övernatta på små pensionat, lokala gästhus, i bungalow eller också hos lokalbefolkningen. Det är enkla boenden som ligger lite avsides. Det är inte säkert att man kan få ett eget rum utan det är möjligt att man får dela med flera. Se till att ha med dig kontanter då kort inte accepteras på de flesta ställena på landsbygden. Månaderna maj, juni och augusti är de varmaste månaderna så är du ute och vandrar då så se till att skydda dig från solen.