TRANSYLVANIEN

Det bor ca 20 miljoner människor i Rumänien och ca 7 miljoner av de bor i Transylvanien. Transylvanien ligger i nordvästra Rumänien och ibland menar man bara bergsområdet när man pratar om det. Men det inkluderar också låglandet som gränsar mot Ungern. Transylvanien tillhörde tidigare Ungern.

Den bästa tiden att besöka Transylvanien är under vår och höst. När du reser från Sverige behöver du inget visum för att komma in i landet, men du behöver ett giltigt pass. Svenska körkort och id-kort är inte giltig identifikationshandling. Valutan är lei (RON) och det är bäst att ha med sig kontanter om du ska ge dig ut på landsbygden i Transylvanien.

I Transylvanien är det fyra årstider som gäller: vår, sommar, höst och vinter. Under sommaren när det är som varmast kan det bli upp emot 40 grader C. På vintern kan det bli så kallt som -30 grader C. Det är något mildare klimat i Transylvanien jämfört mot huvudstaden Bukarest. I bergen kan dock vädret slå om mycket snabbare.

Det som satte Transylvanien på kartan var författaren Bram Stokers som skrev boken “Dracula” 1919. Den handlar om den blodsugande greven Dracula. Det fanns en furste född på början av 1400-talet som hette Vlad den tredje Dracul. Han var grym men det finns ingenting som säger att han var vampyr i verkligheten. Vlad III kämpade mot det Osmanska riket och ville stoppa deras framfart. Slottet Bran påminner otroligt mycket om slottet som beskrivs i boken om Dracula. Författaren som skrivit Dracula har dock själv aldrig varit i Transylvanien så likheten med slottet är bara en tillfällighet.

Transylvanien är stort och har mycket att erbjuda för turister. I Brasov kan du promenera i historiska områden förbi det svarta tornet och det vita tornet. Det är en vacker stad med anor tillbaka till medeltiden. De flesta byggnaderna är i 1700-talsstil. Besök den Svarta kyrkan som fick sitt namn efter den blev skadad när staden sattes i brand på 1600-talet. Det finns en linbana som tar dig upp till toppen av berget och ger dig en utsikt över hela staden.

Hela Transylvanien har en yta på 100 290 km² och är större än Portugal. Nederländerna, Belgien, Irland, Ungern och Schweiz.

En del säger att den bästa pálinka, den legendariska Ungerska spriten, kommer från Transylvanien. Lokalbefolkningen är otroligt gästfria och bjuder gärna in till en måltid med en klassisk pálinka till.

Språkforskare tror att Ungerns namn på Transylvanien “Erdély” kommer från ordet “erdő” som betyder skog. Lägger du till “-elő” betyder det “innan du har nått skogen”. Det latinska namnet Transylvania betyder motsatsen “erdőn-túl” efter att du har lämnat skogen.

Transfăgărășean är en över 90 km lång asfalterad bergsväg genom Karpaterna. Den korsar 578 broar över små och stora floder.

I Transsylvanien finns det omkring 5000 björnar.

Den största och mest trafikerade flygplatsen i Transylvanien är den i Cluj-Napoca som heter Avram Iancu International Airport. Därifrån kan du åka med buss, tåg eller bil för att ta dig vidare på din resa. Se till att ha kontanter på dig i mindre valörer så du kan ge dricks åt din taxichaufför.